O mně
Kdo jsem?
Jsem diplomovaná farmaceutická asistentka s atestací a už víc jak 15 let se snažím pomáhat lidem ke zdraví. I když se snažím žít v harmonii s přírodou a zdravým životním stylem tak se někdy chemii nevyhnu. Pomáhám pacientům výrobou léků přímo pro ně, protože i když je sortiment lékárny velký, ne vždy je vhodný.
Jak můj příběh začal?
Nedostatečný sortiment jsem pocítila i na sobě při mých zdravotních komplikacích, kterými jsou migrény, potíže se zažíváním, alergie na bílkovinu kravského mléka a HIT (histaminová intolerance). Nechtěla jsem řešit jen příznaky, ale hlavně příčinu. Dala jsem se do samostudia a objevovala i jiné produkty než jen chemii, protože jsou mi bylinky bližší a jejich síla je často velmi podceňovaná.
Mé zdravotní problémy začaly už v pubertě, kdy jsem dostala svou první migrénu. Na ten den se nedá zapomenout. Bylo 12 let, byla jsem ve škole a měla hodinu angličtiny. Bylo mi strašně zle a myslela jsem, že mi hlava každou chvíli exploduje. Od té doby těchto stavů bylo tolik, že se to nedá spočítat. Absolvovala jsem řadu vyšetření a diagnóza „Migréna“. Máme ji v rodině a tak se dál nic neřešilo. Vzala jsem si léky předepsané neurologem a magnézium, lehla do tmy a snažila se v lepším případě usnout v tom horším jsem s hlavou v záchodě volala snad až do Austrálie.
Dle lékaře jsem měla naději na zlepšení až budu těhotná. No mám dvě děti a změna žádná.
Věřím, že postupem času bude lépe.
Jak šel čas …
Čas běžel dál den po dni, rok po roce. A možná i důsledkem dnešní uspěchané doby a stresem se mi téměř před třemi lety začaly objevovat problémy se zažíváním. A po dlouhém zkoumání „proč“ jsem zjistila „intoleranci laktózy‘‘. Neměla jsem to potvrzené spíše jen vypozorované. Začala jsem studovat co můžu a nemůžu jíst a jaké jsou možnosti na trhu. V dnešní době je sortiment naštěstí pestrý.
Na chvíli jsem si s vyloučením laktózy vystačila a zažívání se trochu upravilo, ale stále to nebylo v pořádku. Zašla jsem na testy, kde mi vyšla ne intolerance na laktózu, ale rovnou alergie na bílkovinu kravského mléka. Ze začátku to pro mě bylo velmi těžké, číst v obchodě složení všech potravin, hlídat v zaměstnání jídelníček, zda tam není mléko, chystat jídlo pro rodinu a zvlášť pro sebe. No, ale všechny začátky jsou těžké. Vše jsem nakonec zvládla.
Když jsem se ohlédla zpět tak jsem si uvědomila, že po konzumaci mléčných výrobků mě začala bolet hlava. Mléčné výrobky jsem vysadila a frekvence bolestí hlavy je menší. Všechno zlé je k něčemu dobré :-).
Zdálo by se, že všechny trable jsou zažehnány.

Ale co čert nechtěl tak mi zažívací potíže začali před rokem znovu. Myslela jsem si, že jsem udělala dietní chybu, ale nebylo tomu tak. Tady mi diagnóza trvala déle. Jednoho dne při kávě s kamarádkou, zdravotní sestřičkou, jsme došli na téma ‚‚HIT‘‘ (histaminová intolerance) a mě to rázem začalo vše zapadat.
Do akce nastoupil strýček Google. Vše jsem si nastudovala a zjistila, že je to velmi individuální, člověk od člověka, co se stravy týká. Ale světe div se, že s tímto problémem souvisí i mé dva předchozí. Po studiu co dělat jsem zahájila dietu a začala čistit tělo a střeva. Jako doplňky jsem zvolila kvalitní ostropestřec a lactobacily (musí být ty správné, protože ne všechny jsou u tohoto problému vhodné).
Na začátku diety jsem měla jídelníček, který obsahoval jen malý výčet potravin. Kdo se s tím setkal ví, že existuje seznam potravin s označením 0 až 3 v závislosti na množství histaminu a na snášenlivosti. Pro začátek a lepší orientaci v této problematice jsem za něj byla ráda. Po cca dvou měsících jsem postupně zařazovala další a další potraviny. Někdy s úspěchem někdy méně. Zkouším a testuji dál.
Naděje, že to bude lepší tady je.
Všechny mé problémy úplně nezmizely, ale po zavedení pravidelného denního režimu, stravy, dodržení pitného režimu, dostatečného spánku a relaxace se ataky u migrény snížily. Díky vnímání těla už vím, kdy by atak mohl přijít a nenechám to tzv. rozjet. Správná životospráva mi pomohla zmírnit i HIT.
Má cesta ještě neskončila. Chce to čas a trpělivost.
Jsem ráda, že mohu s vámi sdílet všechno, co jsem se naučila během let praxe a samostudia. Zdraví není jen o absenci nemoci, je to stav úplného tělesného, psychického a sociálního blahobytu.
A právě na této cestě k vašemu zdraví a spokojenosti chci být vaším průvodcem.
Každý z nás je jedinečný, a proto potřebujeme najít přístup, který bude fungovat právě pro vás.
Jedním z klíčových kroků k udržení dobrého zdraví je správný výběr doplňků stravy. Lékárny nabízejí široký sortiment produktů, ale jak správně vybrat? Není doplněk jako doplněk! Ukážu vám, na co se zaměřit na etiketě, jak rozpoznat kvalitní produkty a jaké složky byste měli preferovat nebo naopak vyhýbat.
Moje rady a postřehy budu s vámi pravidelně sdílet na mém blogu, instagramu a prostřednictvím ebooku, kde najdete průvodce, rady, ale i konkrétní návody a tipy, jak si udržet nebo zlepšit vaše zdraví.
Děkuji Vám za přečtení a budu ráda, když se stanu vašim společníkem na cestě ke zdraví 🙂